top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElise Deygers

Hoe yoga magie mocht brengen in een 'just do it'-leven

Een jaar geleden startte ik met hier een blog schrijven, over hoe Ventuur er nu eigenlijk kwam.


En een paar dagen geleden herinnerde iemand, die met veel plezier een voor een alle blogs las, me eraan dat er nog gaten waren in het verhaal.


Dus, vandaag - op de eerste verjaardag van de blog en ook Ventuur voor de wijde wereld vier ik met twee blogs. Om die gaten dus op te vullen.


Wat ik je hier eigenlijk nog niet had verteld, is hoe yoga in mijn leven wat balans mocht komen brengen. Little did I know, dat het eigenlijk zo maar even magie zou brengen.Hoe dan? Awel, hier gaan we. Zo’n 6 jaar geleden, wanneer ik voor mezelf besliste dat ik niet gewoon wou aftellen naar mijn pensioen, had ik de lieve Ann Schreppers en het concept yoga leren kennen.


Met mijn jarenlange ervaring met - en dus ook knieblessure door - rope skipping, was yoga nog een van de weinige fysieke mogelijkheden voor mij, dacht ik. Starten met yoga was voor mij toen dus duidelijk een fysieke keuze, want bewegen is leven. Toch?


Sporten, dat was een ding, al van kleins af aan. Achteraf bekeken zou dat wel eens mijn eerste hint richting energie geweest kunnen zijn.


Energie, ik ga het er hier wel vaker over hebben. Maar dat bewegen, dat was dus al een ding als kleuter bij mij, blijkbaar. Mijn zus, die bleef braaf zitten waar je ze neer plantte. Elise, die was al weg nog vooraleer je zo goed en wel ergens neergezet had. Dus ja, sportieve beentjes - die had ik toen al.


Die sportieve beentjes deden me bijna letterlijk elke sport op de wereld al ontdekken, met rope skipping als ultieme keuze om daar dan uiteindelijk coach in te worden. Ik ontdekte daar dat ik betere coach was, dan ik ooit zelf rope skipper zou zijn. Ik leerde coachen, en daarvan genieten. Die sportieve beentjes brachten me ook op gang met m'n fiets.

Die brachten me over bergen en door dalen. En nu brengen ze me Zumba, hoppakee.

Sportieve beentjes, dus.


Maar 6 jaar geleden was dus effe niet echt zo. Allesbehalve. Ik werd geleefd. Ik telde af naar mijn volgende vakantie - het weekend - het einde van de werkdag, of dan zelfs naar m’n pensioen… Ik zat in een relatie die me niet verder hielp, een job die me had teruggebracht tot een muurbloempje.


En vooral: fysiek had ik zoveel ongemakken en kwalen dat ik nog weinig kon doen (zelfs auto rijden) zonder pijn of oncomfortabel gevoel. In theorie leefde ik maatschappelijk gezien een leven dat volledig in het plaatje paste, maar ik was ongelukkig.


“Geluk moeten we onderweg zoeken en niet aan het eind van de weg, want daar is de reis afgelopen”

Dat vertelde mijn fortune cookie mij dit jaar (2022). Net wanneer ik eigenlijk zoekende was naar de volgende concrete stap voor Ventuur.

Ik wilde iets creëren, een traject ofzo.


Maar hoe dan?

En waarom ik dan?

Wie ben ik nu om te doen alsof ik het leven onder de knie heb?


Het woord life coach, dat neem ik niet graag in de mond. Want, zo zie ik mezelf ook eigenlijk echt niet.

Coach, dat ben ik wel. Een coach in bewustzijn & energie, of ook wel: ECHT leven! Heb ik het zelf 100% onder de knie? Neen, want dan zou er niets bij te leren zijn, en da’s maar saai - of niet?


Maar die zoektocht naar ECHT leven, die begon ik zelf 6 jaar geleden wanneer ik besliste om niet af te tellen naar mijn pensioen. Had ik al gezegd dat ik enthousiast en gemotiveerd ben in alles wat ik doe? Ja, dus ook in ECHT leven. En hoe dat dan in de jaren nadien zich ontwikkelde tot Ventuur, dat lees je in de voorbije 9 blogs.


Maar yoga, dat was een van de vele stappen, terug naar een leven op mijn manier. Met sport en beweging en energie.


Yoga, voor velen betekent dat vooral: poses. Die poses die voor sommigen yoga net heel aantrekkelijk of vooral ontoegankelijk maakt. Want wanneer die schijnbare elegantie van de poses bij jezelf in het niets verdwijnt als je op de mat met je eigen onzekerheden geconfronteerd wordt, da’s minder gezellig.


Maar yoga, da’s zoveel meer. Daar zit diepgang, ook op je mat maar ook in je leven. Ik zou het hier in woorden willen uitleggen en dat probeerde ik al in de andere blogs, maar… Dat brengt me altijd heel ver. En dan raakte ik nog maar een kleine tipje van de ijsberg aan.


Ik kan je dat alleen laten ontdekken, stapje per stapje.


Zoals ik dat toen ook, op mijn mat, bij Ann ontdekte.

Ik startte met yoga om mijn lichaam vriendelijke beweging te geven. Maar Ann gaf me inzicht in wat er ook onder het oppervlak van yoga zat. Wat dan? Dat begreep ik toen niet zo goed. Maar dat het vertrouwen & lieve dat Ann uitstraalde goed voelde, ja - dat was wel duidelijk.


Little did I know, zou het 5 jaar later mijn levenspad ineens een pak duidelijker en afgelijnder maken.

Wat er in die 5 jaar gebeurde tussenin, dat las je dus in alle andere blogs.

Dat waren vooral avonturen, op zoek naar een vrij leven dat weer het mijne mocht zijn.


Als vrijheid de prioriteit krijgt, dan zijn vaste afspraken niet meer echt een ding.De yoga groepslessen vielen dus effe in de achtergrond en Ann verdween op de zijlijn. Fysiek dan toch, want vanop geografische afstand waren we emotioneel en dus ook spiritueel (wist ik veel) echt grote fan van elkaar eigenlijk.


Mijn vrije levensstijl, met of zonder yoga daarbij, dat was een van de vele dingen die Ann inspireerde om ook zelf de sprong te wagen.

De rust & licht & dankbaarheid die Ann toen al gigantisch uitstraalde, daar leerde ik ook vanop afstand telkens opnieuw weer iets van.


In maart 2020 was Ann nog ergens in Nicaragua het prachtige licht in haar hart en ziel aan het schijnen daar - inclusief het plannen van een yoga teacher training in juli, in Nicaragua.


Ik was toen in Japan, en had al eerder gemerkt dat die training, met mijn toen nog onbekende Ventuur plannen in m’n achterhoofd, telkens weer een sprankeltje interesse bij me deed opborrelen. Yoga teacher worden, dat kon wel eens een mooie aanvulling worden bij het plezier dat ik al vond in Zumba (dat verhaal lees je hier). Want 100% van mijn tijd vullen met Zumba teacher zijn, dat schatte ik fysiek niet helemaal haalbaar in.


Little did I know, dat die twee mijn perfecte balans tussen yin & yang mochten worden. Maar vanuit Japan naar Nicaragua reizen, zowel financieel als praktisch was dat echt een heel moeilijke puzzel om te leggen.


En toen was er COVID-19.

Waarbij Ann in Nicaragua en ik in Japan allebei, los van elkaar, voelden dat het tijd was om terug naar onze thuisbasis te gaan: de Kempen.


Dus Ann vloog naar België en plande om alsnog haar yoga teacher training te organiseren, maar dan in Spanje. En ik plande mijn vlucht naar België, na een periode waarin ik financieel even terug wat ademruimte gekregen had door te bouwen aan die glamping in de bergen, in een periode waar de job van mijn hart zo goed als GEEN werkmogelijkheden had (dat verhaal lees je hier).


Zie je de puzzel al in elkaar vallen?
Ja awel, ik dus ook. Duidelijker kon het niet, toch?

Ik vloog naar België, en nadien naar Spanje. Voor de reis van m’n leven, een van de vele eigenlijk.


Ik gebruikte al eerder altijd die metafoor van de puzzel.


Wel, tijdens die grote en kleine avonturen in de jaren voor 2020, vond ik gigantisch waardevolle puzzelstukken van mezelf, mijn pad, mijn wereld.


In augustus 2020 in Spanje, met Ann en 2 andere lieve zielen, kon ik dag per dag de puzzel realiteit zien worden tijdens een transformatieve yoga teacher training.

Gedurende die drie weken kon ik voelen hoe in al die tijd daarvoor het universum een pad had voor mij. Mijn wisdom belly (mijn meest onzekere deel van mijn lijf, wat dus ook mijn sterke intuïtie aka buikgevoel bleek te zijn) wist al die tijd al exact wat juist was voor me.


Over die geweldige buik van me kan ik nog uren doorgaan, maar da’s niet voor nu.

Mijn punt van dit wel erg uitgebreide verhaal - waar ik dus 9 blogs over deed om te vertellen: er is meer avontuur in jouw leven dan je denkt. Er is meer aan de hand dan gewoon aftellen naar je volgende vakantie of zelfs je pensioen.

Begin september 2020 werd ik officieel yoga teacher.


En de puzzel die ik legde tijdens de teacher training: dat is Ventuur geworden.

Op de dag dat lockdown nr. 2 begon in België, besliste ik om officieel mijn eigen zaak te starten. Dom idee?


Goh, in mijn wereld niet.


Die wereld, die is soms wel vermoeiend om in te leven.

Want in die wereld probeer ik de drive & goesting & technologie van de Westerse wereld samen te brengen met de rust & vertrouwen & deugd & vrede van oeroude wijsheden die al eeuwenlang door mensen verzameld wordt.


Dat Westerse gebeuren waarbij doelen stellen en ze behalen, financiële vrijheid bekomen en een comfortabel leven leiden/lijden) als succes worden aanzien - daar groeide ik in op en behaalde ook mijn diploma TEW met die drive en ‘just do it’-mentaliteit.


Maar het geloof, vertrouwen en zekerheid dat de Oosterse wijsheden en filosofie mij geven - ook die hebben mij vandaag gebracht waar ik sta.


Bij Ventuur.


In de naam vind je 2 dingen terug: avontuur & venture (=onderneming).

Want het leven is een avontuur, maar het is ook ondernemen.


Het is voelen, beleven, rusten, maar ook ‘just do it’ en energie opwekken.


Sommigen onder jullie weten al wat er nu komt, maar…

Die 2 tegenstellingen die ik net beschreef, die zijn:

Yin en Yang.


Yin - vrouwelijke energie:

  • het nemen van rust

  • empathisch luisteren naar jezelf en anderen

  • voelen en dichtbij de natuur zijn

Het is de maan, die ons herinnert aan hoe belangrijk de nacht is om krachtig en gefocust de dag tegemoet te kunnen gaan.


Yang - mannelijke energie:

  • het stellen van doelen en deze behalen

  • kracht vinden en gebruiken

  • veiligheid creëren

Het is de zon, die telkens weer dingen in onszelf aanwakkert om van ons leven iets waardevol te maken.


Het zijn tegengestelde krachten / energieën, waarvan elke prachtige persoon op de wereld zijn eigen balans zoekt of misschien al heeft gevonden.

Ik heb het hier dus niet over genders of andere labels die de maatschappij wel of niet toewijst aan deze eigenschappen. Ik heb het over een balans die overal in de natuur is terug te vinden, ook in jezelf.

En wanneer jij de magie mag vinden tussen die twee, awel - da’s waar mijn hartje van gaat zingen.


Op planeet Ventuur, daar ben je veilig. Daar mag je jezelf zijn - door te bewegen, te ademen, te ventileren, te delen, te inspireren, te beleven, stappen te zetten en vooral ECHT te leven. Voluit, deugddoend en vanuit vrijheid.


Want die twee werelden samenbrengen, dat hoeft dus niet vermoeiend te zijn. Het kan je zo’n vrijheid, kracht & geluk & succes brengen. Dat is wat ik intuïtief in m’n coachings en nieuwsbrieven en blogs al deelde met jullie, ondertussen exact een jaar lang.


Of officieel al anderhalf jaar lang.

Dus wanneer ik stiekem op 1 november 2021 de eerste verjaardag van mezelf als zelfstandige vierde, voelde ik: ‘t is tijd om te creëren en te delen.


En zo creëerde ik LEEF - jouw online avontuur naar ECHT leven.

Ja, da’s online. Want verbinden vanuit je eigen veilige thuis, da’s wat de wereld ons gebracht heeft en wat gigantisch waardevol kan en mag zijn.


Ja, da’s een avontuur. Want datgene wat mij hier bij Ventuur gebracht heeft en me voluit en ECHT en een gigantisch waardevol leven heeft gegeven, daar wil ik jou graag in mee nemen.


Dus nee, niet dat soort avontuur met bos & bergen & tenten & hoofdlampjes. Tenzij als dat ook jouw avontuur is. Maar dus wel: een innerlijk avontuur. Een zoektocht naar jouw interne keuken daarzo. En dan ineens ook de eetkamer, badkamer, slaapkamer en heel de ‘santeboetiek’.


Ja, da’s yoga. Die oeroude wijsheid en filosofie die ooit duizenden jaren geleden ontstond en werd neergeschreven in het hedendaagse India, is elke seconde van jouw dag toepasbaar als je het zomaar even toelaat.


Ja, da’s energie. Want alles is energie. En dat deel ik met gigantisch veel plezier & enthousiasme in de volgende 10 LEEF modules.


Nee, dat zijn niet mijn wijsheden. Da’s alles wat de wereld me brengt, en ik giet dat graag in een logisch & gestructureerd & behapbaar geheel, waar we samen elke dag 1 heel concrete stap kan uitpikken om vandaag al 'vollenbak' en ECHT te leven.

Ik zal je dus niet vertellen dat je alles wat jij nu kent als jouw leven en jezelf aan de kant moet zetten, op je fiets springen en de wereld rond rijden. Geloof me, da’s ook niet altijd een pretje. En dat was een deel van mijn pad, maar niet noodzakelijk dat van jou.

Ik zal wel met je mee wandelen, langs jouw pad, op zoek naar nieuwe puzzelstukken om jouw pad te vinden.

Energie is alles, de basis van wat je voelt, beleeft en hoe je liefhebt. En dus ook de basis van jouw zoektocht. Ik zal je dus technieken aanreiken, zaadjes planten en ergens licht schijnen in een donkere hoek - zodat je ook daar met aanvaarding en vertrouwen jezelf kan vinden.

Meer weten?

Alles over LEEF - het online avontuur naar ECHT leven - vind je hier.


Je bent welkom, in eender welke module die je wil meepikken op jouw pad.


Liefs, Elise


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page